- Topbelegger Warren Buffett lijkt een oud principe toe te passen: verkopen als aandelenkoersen hoog staan (en kopen als de koersen zijn gedaald).
- Volgens beursexpert Patrick Dietrich is het feit dat Buffett recent aandelen Apple heeft verkocht, wat dit betreft tekenend.
- Buffett anticipeert mogelijk op een substantiële daling van aandelenmarkten.
- Lees ook: Geopolitiek drama, Amerikaanse verkiezingen en overheden met torenhoge schulden: een hedgefondsmanager waarschuwt voor ‘structurele problemen’
Topbelegger Warren Buffett heeft in de eerste drie maanden van dit jaar forse verkopen gedaan van aandelen Apple. Volgens een beleggingsstrateeg wijst dit erop dat Buffett verwacht dat de huidige hosannastemming op de beurs niet onbeperkt kan doorgaan. Maar als de aandelenkoersen dalen, zal Buffett weer toeslaan.
“Hij verkoopt op de ‘high’, op een moment dat we te maken hebben met een van de meest overgewaardeerde aandelenmarkten in de geschiedenis. Zodra er een serieuze correctie of recessie komt, ben ik er zeker van dat Buffett, zoals hij altijd doet, zal beginnen met het kopen van aandelen tegen veel lagere prijzen”, zegt beleggingsstrateeg Paul Dietrich tegen Business Insider.
De hoofdstrateeg van de Amerikaanse vermogensbeheerder Riley Wealth Management verwijst met zijn opmerking naar de kwartaalcijfers van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Buffett. Daaruit blijkt dat Berkshire het afgelopen kwartaal netto voor meer dan 17 miljard dollar aan aandelen verkocht, de grootste kwartaalverkoop in jaren.
Het grootste deel van de verkopen bij Berkshire betrof het afstoten van 13 procent van het belang in Apple. Per saldo nam de kaspositie van Berkshire met 21 miljard dollar toe tot een recordbedrag van 189 miljard dollar. Buffett gaf aan dat het investeringsvehikel eind juni naar verwachting meer dan 200 miljard dollar aan contanten heeft.
De beroemde belegger vindt het geen probleem om zoveel vermogen contant aan te houden, zei hij tijdens Berkshire's aandeelhoudersvergadering op 4 mei: "Als ik kijk naar het alternatief van wat er beschikbaar is, in de aandelenmarkten, en ik kijk naar de samenstelling van wat er gaande is in de wereld, dan vinden we het heel aantrekkelijk."
Beleggingsstrateeg Dietrich zegt tegen Business Insider dat hij al meer dan 30 jaar belegt in Berkshire en dat de meeste portefeuilles van zijn klanten aandelen van het bedrijf van Buffett bevatten.
Dietrich benadrukt dat Buffett als waardebelegger de voorkeur geeft aan ondergewaardeerde aandelen en aandelen mijdt als ze duur zijn. "Hij doet wat hij andere beleggers altijd aanraadt. Het is het overbekende advies: 'Koop laag en verkoop hoog.'"
"Je hoeft geen wiskundige bolleboos te zijn om te weten dat de laatste paar maanden het juiste moment waren om aandelen te verkopen en uit te stappen bij de 'high'", aldus Dietrich.
Beursrally zet aandelenindices op records
De brede S&P 500-index in de VS is de afgelopen 12 maanden met 26 procent gestegen; sinds begin 2020 noteert deze index liefst 73 procent hoger. Afgelopen week bereikte de AEX-index in Amsterdam ook een nieuwe recordstand boven de 900 punten.
Het belang in Apple is verreweg het grootste in de portefeuille van Berkshire. De belegging van Buffett in Apple is meer dan verdrievoudigd in waarde sinds hij de positie in 2018 opbouwde.
Dietrich wijst erop dat verschillende grootaandeelhouders van megabedrijven in de wereld - waaronder Jeff Bezos van Amazon, Jamie Dimon van zakenbank JPMorgan en Mark Zuckerberg van Meta - de afgelopen maanden aandelen in hun bedrijven hebben verkocht. Dat duidt erop dat ze geloven dat het een goed moment is om te cashen.
Buffett stapt nu uit, maar hij staat klaar om weer in te stappen als iedereen vlucht uit de aandelenmarkt, aldus Dietrich.
De topbelegger heeft herhaaldelijk het belang van de kasreserve van Berkshire benadrukt, niet alleen als buffer voor moeilijke tijden, maar ook om deals te sluiten tegen aantrekkelijke voorwaarden en om goedkope beleggingen te kunnen kopen tijdens een neergang.
Dietrich waarschuwt al een tijdje voor een zware neergang op de beurs, maar aandelenmarkten hebben de negatieve voorspellingen van 'bears' op de beurs al geruime tijd getrotseerd.